Top

Αν είσαι φαν ταινιών όπως ο Κόκκινος πλανήτης, The Martians, Lawrence της Αραβίας και Star wars τότε σίγουρα η έρημος Wadi Rum στην Ιορδανία είναι το επόμενο μέρος του πλανήτη που πρέπει να επισκεφτείς. Πολλά από τα γυρίσματα των παραπάνω ταινιών έγιναν στην έρημο Wadi Rum με την κόκκινη άμμο και το σεληνιακό τοπίο με τα μεγάλα βράχια πολλές φορές ακόμα και σε μέγεθος βουνού. Δικαίως είναι γνωστή με το όνομα «Κοιλάδα της Σελήνης» και όταν πας στην Ιορδανία, μετά την επιβλητική Πέτρα, η επική έρημος Wadi Rum θα σου κλέψει την καρδιά.

Πρόκειται για την γη των Βεδουίνων χιλιάδες χρόνια τώρα, μια έκταση 720 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία σήμερα έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή της Unesco. Υπήρξε για αιώνες ο δρόμος των καραβανιών από τη Δαμασκό μέχρι τη Σαουδική Αραβία, μόνιμος τόπος κατοικίας των Ναβαταίων και αργότερα ορμητήριο του Λόρενς της Αραβίας κατά την διάρκεια της Αραβικής επανάστασης. Σήμερα η είσοδος στην έρημο γίνεται από το κέντρο επισκεπτών όπου για λόγους ασφαλείας καταγράφονται όλοι οι επισκέπτες. Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις αυτή την απίστευτη ομορφιά από ένα σαφάρι με αγροτικά αυτοκίνητα με οδηγούς αυθεντικούς Βεδουίνους.

Περνώντας λοιπόν το κέντρο επισκεπτών έκτος του ότι θα νιώθεις κυριολεκτικά ότι είσαι σε άλλο πλανήτη θα μαγευτείς από το επικό, σαν από ταινία, σκηνικό που εκτός από τις έννοιες σου, που θα ξεχάσεις σίγουρα, θα θες επίσης να ξεχάσεις και το όνομα σου. Για να ζήσεις την εμπειρία σου προτείνω να μείνεις ένα βράδυ στην έρημο σε ένα από τα παραδοσιακά βεδουίνικα καμπ που υπάρχουν, να γευτείς παραδοσιακό φαγητό ψημένο στην καυτή άμμο, να γνωρίσεις την κουλτούρα των βεδουίνων, να θαυμάσεις τον “milky way” ουρανό την νύχτα που θα σου κόψει την ανάσα και να κοιμηθείς σε βεδουίνικη τέντα.

Το σαφάρι στην έρημο πραγματοποιείται με αγροτικά αυτοκίνητα 4×4 και έχει διάρκεια από 2 έως 5 ώρες. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις ώρες και συνήθως μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και μια βόλτα με καμήλες που είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στην έρημο και να έρθει πιο κοντά στον τρόπο ζωής των Βεδουίνων.

Κατά την διάρκεια της περιπλάνησης σας στην έρημο θα θαυμάσετε τη θέα από τις πηγές του Λόρενς της Αραβίας καθισμένοι στον ίσκιο της γηραιάς συκιάς που στέκει αγέρωχη ψηλά πάνω στα βράχια, θα διασχίσετε το φαράγγι με τις ιδιαίτερες πετρογραφίες και θα δείτε το σπίτι του Λόρενς της Αραβίας σε μια μαγική περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά. Επίσης θα εντυπωσιαστείτε από τον τεράστιο βραχώδη σχηματισμό γνωστό με το όνομα The Seven Pillars of Wisdom στην είσοδο της ερήμου. Προχωρώντας πιο βαθειά στην έρημο Wadi Rum θα δείτε κι άλλους σχηματισμούς βράχων σε διάφορα σχήματα π.χ. τόξο αλλά και τον ιδιαίτερο βράχο σε σχήμα μανιταριού. Ταυτόχρονα θα οδηγείτε τον εαυτό σας να σκαρφαλώσει σε κάθε είδους βράχο, στην μικρή γέφυρα Khor al Ajram αλλά και στην πιο φωτογραφημένη πέτρινη γέφυρα της ερήμου jabal umm fruth. Σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση και να απολαμβάνετε ένα ποτήρι τσάι παρέα με τους ντόπιους που είναι πάντα πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν. Μοναδική εμπειρία για μένα αποτέλεσε ένα τσάι που ήπια στην μέση κυριολεκτικά του πουθενά στην έρημο όταν είπα στον οδηγό μου ότι διψάω και άναψε φωτιά στην άμμο με λίγα ξερά κλαδιά που βρήκε, έβγαλε από το αγροτικό ένα βεδουίνικο τσαγιερό και αφού καθίσαμε στην άμμο απολαύσαμε το καλύτερο τσάι της ζωής μας. Αξία: ανεκτίμητη. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψετε να κάνετε sandboard σε έναν από τους αμμόλοφους που δημιουργούνται εκεί που ενώνονται η λευκή και η κόκκινη άμμο της ερήμου. Το sandboard και τα παιχνίδια στους αμμόλοφους είναι αυτό που λέμε «η χαρά του παιδιού».

Η ανατολή και η δύση του ήλιου στην έρημο είναι μοναδικές. Είχα την τύχη το καμπ που έμεινα να είναι δίπλα στην μικρή γέφυρα Khor al Ajram. Ξύπνησα νωρίς το πρωί και σκαρφάλωσα στον βράχο με την τοξοτή γέφυρα για να απολαύσω την ανατολή του ήλιου. Οι φωτογραφίες από εκεί ψηλά ήταν οσκαρικές και το συναίσθημα πληρότητας και ευφορίας που νιώθεις μοναδικό που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Πάνω σε έναν κόκκινο βράχο με την έρημο στα πόδια μου κυριολεκτικά, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα τελείωσε η περιπέτεια μου στην έρημο Wadi Rum αφήνοντας μου τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις.

Η νύχτα στην έρημο με τον μοναδικό γεμάτο αστέρια ουρανό, η ανατολή του ήλιου στην μικρή γέφυρα, οι επιβλητικοί σχηματισμοί βράχων, οι αμμόλοφοι, η βόλτα με τις καμήλες, το επικό ηλιοβασίλεμα κλπ., δεν θα είχαν, ίσως, την ίδια αξία χωρίς τους βεδουίνους οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ερήμου όπως και της Πέτρα φυσικά. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς αυτούς και τίποτα δεν θα μας άφηνε την ίδια μοναδική και ιδιαίτερη απόχρωση χωρίς την κουλτούρα τους και τον πολιτισμό τους.

Οι Βεδουίνοι είναι πάντα εκεί, φύλακες του Wadi Rum, συνυφασμένοι με την έρημο που ζουν ελεύθεροι στον δικό τους παράδεισο. Κι όπως μου είπε ένας φίλος Βεδουίνος… η έρημος είναι μαγική πλανεύτρα και οι Βεδουίνοι είναι: Strong as rock, move as wind, soft as sand, live as desert, free forever. Και είχε απόλυτο δίκιο! Και για την έρημο που μας πλάνεψε και μας πήρε το μυαλό και την καρδιά αλλά και για τους κατοίκους της.

 

post a comment